Vöröslencse saláta laktózmentes mozzarellával vagy fetával, mindkettő kitűnő választás vacsorára, mert könnyű és rendkívül finom. Én nem tudom megunni a salátákat, ha tehetném, mindenhez salátát ennék (habár nyúl nem vagyok). Tényleg rengeteg variáció létezik, használhatunk bulgurt, kuszkuszt, kölest, tésztát, quinoát stb. Persze nálam csakis a gluténmentes verzió jöhet szóba, ezért én most vöröslencsét választottam, hogy még izgalmasabb és egészségesebb vacsorát rakhassak az asztalra.
A lencse sokféle módon készíthető, az arab konyhában ez az egyik alapvető élelmiszer, mi mégis főzelék vagy leves formájában fogyasztjuk leggyakrabban. Én most ezzel a hagyománnyal szakítok és vöröslencse salátát fogok készíteni mozzarellával.
A népi hiedelmek szerint a lencse minden egyes szeme pénzérmét szimbolizál. Minél több szem lencsét eszünk meg, annál nagyobb gazdagságra számíthatunk az új évben.

Hozzávalók:

200 g vöröslencse
1 csomag laktózmentes mozzarella (opcionális)
2 bögre víz
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 db zellerszár
1 db sárgarépa
1 db piros kaliforniai paprika vagy kápia paprika
1 csokor újhagyma
1 közepes fej lilahagyma
½ csomag rukkola
1/2 citrom leve
olívaolaj
himalája só, gluténmentes bors, gluténmentes római kömény (Lucullus)

Elkészítés módja:

1. Mosd meg jó alaposan a lencsét, és rakd fel főni dupla annyi vízzel, fokhagymával, babérlevéllel. 10 perc után kóstold meg, ügyelj arra, hogy ne főjön szét. Öblítsd le hideg vízzel, és rakd félre.
2. Olívaolajon dinszteld meg az apróra vágott újhagymát, fokhagymát. Kicsivel később add hozzá a felkarikázott répát, zellerszárat, római köménnyel, sóval, borssal fűszerezzük, és pároljuk meg egy pici víz hozzáadásával.
3. Vágd fel a maradék zöldséget (kaliforniai paprika, lilahagyma), és forgasd össze az összes többivel.
4. Tedd az egészet egy nagy salátás tálba. Locsold meg sok olívaolajjal, facsard rá a citrom levét, sózd, borsozd.
5. Díszítheted félbe vágott mozzarellával és rukkolával, amelyet előtte érdemes megmosni és salátacentrifugába tenni.

Tanács:
  1. A lencse hántolása során megszabadítják a nehezen megemészthető héjától, nem kell beáztatnunk főzés előtt.
  2. Mozzarella helyett használhatunk laktózmentes feta sajtot, illetve koktélparadicsommal, olívabogyóval, cukkinivel stb. is feldobhatjuk a salátánkat ízlés szerint.
  3. A vöröslencsét feketelencsére is lecserélhetjük.
  4. A nem vega és vegán életmódot folytatók hússal is készíthetik.

Jó étvágyat! 🙂