A galette, egy „nyitott”, peremes francia pite, egy kör vagy négyzet alakú lepény, készülhet édes és sós töltelékkel is. Az omlós tészta kiváló alapja gyümölcsös (eper, málna, barack, körte, szilva, szeder, meggy stb.) és zöldséges (lilahagyma, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom stb.) töltelékeknek is, de nemcsak a galette-ek töltelékét és az alakját, hanem a méretüket is kedvünkre variálhatjuk. Jópofa egyszemélyes minilepények, nagyobb, családi méretű zöldséges vagy gyümölcsös piték is lehetnek. Az édes piték nyáron fagyival, télen akár forró tea mellé kínálva is tökéletesek, a zöldséges galette-ekből pedig isteni gyors vacsorát készíthetünk. Szinte az összes gyümölccsel működik, ami megterem Magyarországon, mindig szezonfüggő, hogy melyiket használom. De egy biztos, hogy fahéjat vagy vaníliát mindegyikbe teszek, kellemesebb a fűszerezése és az illatát is nagyon feldobja. Most a kedvenc gyümölcsömet használtam egy nagyobb pite elkészítéséhez, az epret, amelyet az eperlekvár még különlegesebbé tesz.

Hozzávalók:

Tészta:
75 g gluténmentes zabpehelyliszt
75 g mandulaliszt
75 g kókuszmargarin (vagy laktózmentes vaj)
1 kisebb méretű tojás és egy a lekenéshez
fél citrom reszelt héja és egy negyed citrom leve

Töltelék:
eper (opcionális, de kb. 350 g)
fahéj (kb. 4 g)
kevés vanília aroma, ha szükséges
2 ek cukormentes eperlekvár
1 ek eritritol

Elkészítés módja:
  1. Az omlós tészta elkészítéséhez a liszteket, a margarint, a tojást és a citrom héját, illetve levét késes betétű robotgépben összedolgozzuk.
  2. A töltelékhez az epreket mossuk meg, vágjuk félbe, majd egy tálban jól keverjük össze az eritrittel és a fahéjjal.
  3. A tésztát gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkalapon kerek formára nyújtjuk, kb 3 mm vastagságban.
  5. A tésztát vékonyan megkenjük eper lekvárral úgy, hogy a tészta szélein 3-5 cm maradjon szabadon.
  6. A lekvárral megkent felületre ráhelyezzük a felszeletelt, eritrites-fahéjas epret.
  7. Az előkészített kosarat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta szabadon hagyott széleit legyező formában hajtsuk rá a lekváros gyümölcsös felületre.
  8.  A tészta szélét kenjük meg felvert tojással, majd süssük 20-25 percig 200 C fokon (előmelegített sütőben), míg a tészta aranybarna lesz.
  9. Hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is!
Tanács:
  1. A peremet hajtogatjuk több részben. Nem kell se egyformának, se túl szépnek lennie. Ez tényleg egy rusztikus, házi süti.
  2. Természetesen több mini pitét is csinálhatunk a nagyból.
  3. Akinek nincs kedve tésztát gyúrni, gluténmentes leveles tésztából is elkészítheti (Schaer márka, Mester család tésztája).

Jó étvágyat! 🙂