A morzsasüti – idegen szóval crumble – egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírű. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Öt perc alatt összeállítható, kiadós és nagyszerű. Mivel a sütősöknek most van szezonja, én a gyümölcsök helyett ezzel a fantasztikus növénnyel próbáltam ki, és mogyoróval dobtam fel. Ráadásul a sütőtök magas karotintartalommal, C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás.

Hozzávalók: (2 főre)

60-70 dkg sütőtök
1 vöröshagyma
50 ml víz
20 g gouda vagy ementáli vagy növényi sajt
2 ek rizsliszt
35 g mogyorópor
20 g kókuszmargarin vagy sima margarin
himalája só
gluténmentes bors (Lucullus)

Elkészítése:

1. Pucoljuk meg és magozzuk ki a sütőtököt. Vágjuk kis kockákra.
2. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk félbe, majd kockákra.
3. Tegyük a hagyma és a sütőtök kockákat egy nagyobb mikrózható edénybe (lehetőleg vmivel majd le tudjuk fedni), öntsünk bele 50 ml vizet, lefedve mikrózzuk 12-14 percig 600 watton. Félidőben keverjük meg. Végül hagyjuk állni 2 percet.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
5. Vágjuk kis darabokra a sajtot egy aprítógépben, majd adjuk hozzá a lisztet, a mogyoróport (én ledaráltam a hántolt mogyorót) és a vajat kis darabokban. Keverjük a pengék segítségével, míg egyenletes keveréket nem kapunk (olyan állagú legyen, mint a durva homok.) Ne keverjük túl sokáig, mert akkor összeáll tésztává.
6. Öntsük le a levet a sütőtökről. Ízesítsük sóval, borssal, majd keverjük össze az aprítógépben lévő keverékkel.
7. Süssük pl.egy Jénai tálban (tető nélkül) 20-25 percig.

Tanács:

Vigyázzunk a sütőtökkel, mert mire megpucoljuk, kb. 50 dkg lesz belőle. Fogyaszthatjuk desszertként vagy könnyű vacsoraként is megállja a helyét.

Jó étvágyat! 🙂