Enchiladas avagy rakott tortilla. Az enchiladas eredeti formájában mexikói utcai étel, amelyet úgy definiálnak, mint hússal töltött, paradicsomos és chili mártással borított hántolt kukorica tortillát. A mexikói ételeknek az egész világon nagy rajongótábora van, nálunk is egyre népszerűbbek, amelyeket sütőben sütnek gazdag és sűrű paradicsomszószban. Az enchilada-kat különböző összetevők, köztük különböző húsok, sajtok, babok, burgonya, zöldségek vagy kombinációk tölthetik fel. Most az enchiladas-t, mint rakott tortillának a recepjét hoztam el nektek, amely egy végtelenségig variálható étel, hiszen ahány ház, annyi szokás. Légy kreatív és állítsd össze a kedvencedet, pácolt hússal még zamatosabb, ahogy többféle sajttal is.

Hozzávalók: (egy kisebb Jénaihoz)

4 db gluténmentes tortillalap (pl. Schaer márka)
1 db egész csirkemell
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 db hegyes erős paprika vagy chili paprika
Violife növényi eredetű cheddar sajt – ha nincs, akkor másfajta sajt is jó (opcionális)
2 ek rizsliszt
2 dl sűrített bio paradicsom
1 csipet gluténmentes kömény
metélőhagyma (opcionális) vagy snidling
paradicsom (opcionális)
himalája só
hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy kókuszolaj

Elkészítés módja:

A húst mosd át alaposan, vágd csíkokra, sózd be és pirítsd meg egy kis olajon, serpenyőben. Ha elkészült, tedd félre. A serpenyőbe tegyél még egy kis olajat, pirítsd barnára a lisztet rajta, majd két deci víz társaságában add hozzá a paradicsomszószt. Darabold bele a hagymát, a fokhagymát, a köményt és persze ízlésednek megfelelő mennyiségű sót. Ha már felforrósodott és összeállt, keverd bele a húst is, karikázd bele a hegyes erős paprikát, majd kis lángon hagyd még rotyogni körülbelül 10-20 percig. Az elkészült szószt tekerd a tortilla lapokba, tedd őket szorosan egymás mellé egy kisebb Jénai tálba, szórd meg jó alaposan sajttal, ízlés szerint karikára vágott erős paprikával, paradicsommal, és metélőhagymával, majd 200 C fokra előmelegített sütőben pirítsd készre.

Tanács:

Sós palacsintával (gluténmentes vagy hagyományos) is lehet készíteni, de az eredeti mexikói recept tortillát használ, de palacsintával is nagyon ízlik mindenkinek.

Jó étvágyat! 🙂