Souvlaki: A görög gyors étel. A souvlaki (szuvláki) rövid fa- vagy fémnyársra húzott húsdarabkák elnevezése. A magyar rablóhúsnak nagyjából megfelel, azonban lényeges különbség, hogy a souvlaki szinte csak húst tűznek, míg a magyar rablóhúsra zöldségeket is szúrnak bőségesen. Az eredeti souvlaki sertéshúsból készül. Ma a korszerű táplálkozási szokások miatt készül borjú- és csirkehúsból egyaránt.
A tavasz közeledtével itt az ideje átböngészni a jól bevált grillrecepteket. Nekem az egyik kedvencem a görög souvlaki. Először Görögországban találkoztam vele, és a helyiek szerint az egyik legfinomabb gyors étel.
Rohanás az életed, és mire este hazaérsz a munkából, már sem időd, sem kedved ahhoz, hogy hosszas főzőcskézésbe kezdj? A nap során hébe-hóba bekapkodott falatok után bizonyára jól esne valami tartalmasabb. Ha jártál már Görögországban, azért, ha csak vágysz oda, akkor azért készítsd el ezt a tipikus hellén fogást. Nem kell hozzá más, csak csirke vagy sertéshús és pár hurkapálcika.

Hozzávalók: (kb. 5-6 db kisebb nyárshoz, grillserpenyőben)

500 g sertéscomb/csirkemell
3 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 csapott mk gluténmentes oregánó
0.5 csapott mk gluténmentes zsálya
1 csapott mk gluténmentes fűszerpaprika
himalája só (opcionális)
frissen őrölt gluténmentes bors (opcionális)
1 ek olívaolaj

Elkészítés módja:

1. A sertéscombot vagy csirkemellet (én utóbbit használtam) egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
2. A kakukkfüvet és fokhagymát apróra vágjuk, és egy kis tálban összekeverjük a fűszerekkel és az olívaolajjal.
3. Bepácoljuk a kockára vágott csirkemelleket.
4. A húsokat feltűzdeljük a nyársakra (vagy hurkapálcákra), és nem túl forró serpenyőben, oldalanként 3 percig sütjük őket. Egy kerti grillen is megtehetjük, úgy még finomabb lesz.

Tanács:

Friss salátával vagy görög salátával tálaljuk. Ha nem diétázunk és tartalmasabb ételt szeretnénk, házilag készített steak burgonyával a legfinomabb (a saláta mellé).

Jó étvágyat! 🙂