Az eperszezonban az eperből készült ételek között nagy kedvencem a hideg (vegán) eperkrémleves. Bár még nincs kánikula, de reméljük, hogy hamarosan jön a jó idő. A nyári kánikulában a tűzhely mellé senki sem kívánkozik, és a forró leveseket is szívesebben cseréljük hűsítőkre. Azt gondolom, hogy ez az eperkrémleves minden háziasszonynak és főzni szerető nőnek és férfinak az álma lesz, mert minden kívánalomnak megfelel: hideg, főzés nélkül készül és isteni. Megéri kipróbálni!

Hozzávalók: (2 fő részére)

500 g eper
200 ml mandula tejszín (vagy más növényi tejszín)
100 ml mandulatej
10 g vaníliás xilit (Nyírfacukor)
3 ek eritrit
1/2 citrom vagy lime leve
200 g kókuszjoghurt (Alpro vagy Hidegnyalat)
5 db mentalevél
rizshab

Elkészítés módja:
  1. Az epret alaposan megmossuk, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit megpucoljuk, félbevágjuk, és turmixgépbe tesszük.
  2. Hozzáadjuk a vaníliás xilit-et, a mentaleveleket, a kókuszjoghurtot, a citromlevet, valamint a mandulatejet és a mandula tejszínt, majd összeturmixoljuk az egészet (ha nincs turmixunk, botmixert is használhatunk).
  3. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint eperrel, mentalevelekkel, esetleg tejszínhabbal (rizshab) díszítve tálaljuk.
Tanács:
  1. Több édesítőt is tehetünk a levesbe, ha édesebbre akarjuk, az én levesem enyhén savanykás lett, de én nem vagyok édesszájú. 🙂
  2. Illetve kókuszchips-el, manduladarabokkal is díszíthetjük.