A cica és maci macaron formák áfonya lekvárral garantáltan elnyerik a gyerkőcök tetszését. Nem a legegyszerűbb nassolni való, de meghálálja a törődést és az odafigyelést egy isteni ízorgiával.
macaron (vagy makaron) tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula és ételszínezék felhasználásával készülő kerek édes sütemény. A két korongot általában vajas krémmel vagy lekvárral ragasztják össze. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.

Hozzávalók a tésztához:

150 g tojásfehérje
200 g darált mandula
200 g porcukor
200 g kristálycukor
65 ml víz

Ganache: (krém)

100 g fehércsokoládé
0.5 dl habtejszín
2 ek áfonya (felfőzve, turmixolva)

A tészta elkészítésének módja:

1. Négy nappal a sütés előtt beleteszek a hűtőbe pihenni 2x 75 g tojásfehérjét.
2. 200 g darált mandulát, 200 g porcukorral átszitálok, még egy késes robotgéppel össze is lehet dolgozni. Ehhez adom hozzá az egyik adag 75 g fehérjét.
3. A másik adag 75 g fehérjét kemény habbá verem.
4. Cukorszirupot készítek 200 g kristálycukorból és 65 ml vízből, aminek 121 fokosnak kell lennie. Ha elérte, óvatosan hozzácsorgatom a felvert fehérjéhez, és felverem magas fokozaton, addig, amíg a fényes, csúcsos állagot el nem érem. Ehhez keverem a színezőanyagot.
5. A hab 1/4-ét simára keverem a mandulás masszával majd hozzáadom a többi habot is és lávaszerű állagig keverem. Kabzsákba töltöm és kinyomom szilikon sütőlapra, bőrösödésig pihentetem és 145 C fokon 15 percig sütöm.

A krém elkészítésének módja:

1. A habtejszínen lassú tűzön langyosítok, beletördelem a fehércsokit (lassú tűzön kell csinálni, mert kicsapódik a csoki), majd hozzáadom a 2 ek áfonyapürét.
2. Hűtőbe teszem 1-2 órára, nyomózsákba töltöm és mehet bele a macaronba.

Tanács:

Ha áfonyalekvárt teszünk a közepébe, még finomabb. Azt úgy, hogy a ganache-ből fészket nyomunk (kör alakot nyomunk a macaronra), majd a közepébe egy mokkáskanálnyi áfonyalekvárt teszek.

Jó étvágyat! 🙂

Recept: Szöllősy-Bíró Barbara
Fotó: Perge Krisztina