A fánk tésztája akkor az igazi, ha könnyű, és ismerjük a kelt tészta titkait. Az édes fánk recept variálható rengeteg módon, megkenhetjük lekvárral, beleforgathatjuk olvasztott csokoládéba, márthatjuk porcukorba, és ízlés szerint szinte bármivel, díszíthetjük.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 db tojássárgája
3 dkg élesztő
3 dl tej
4 ek cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1/2 kávéskanál só
5 dkg margarin

Elkészítés módja:

A tej legyen langyos, de vigyázzunk, hogy ne legyen meleg. Adjuk hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Várjunk 15 percig, amíg felfut, ha már megemelkedett, akkor lesz jó. A tészta lágyabb lesz, ha átszitálva adjuk hozzá lisztet. Következik az olvasztott vaj, a megkelt élesztő, a só, a vaníliás cukor és a tojássárgája. Jól dagasszuk meg a tésztát. Konyhai robotgéppel könnyebb és gyorsabb lesz, de én kézzel szeretem dagasztani. A tészta akkor igazán jó, ha és elválik az edény falától, és kissé hólyagos lett. Lisztezett felületen nyújtsuk ki, kb 1-1,5 cm vastagságúra. Közepes méretű, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval is szaggathatjuk a tésztát vagy egy üvegpohárral, hogy szép kerek legyen. A korongok közepét is kiszaggathatjuk vagy ujjal lyukat nyomhatunk bele. Egy tálcán még pihentessük 10-15 percig a fánkot, közben egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Süssük ki az olajban a fánkot, hogy egyszer vagy többször forgatva, azt mindenki maga döntheti el. Végül csöpögtessül le az olajat a kisült fánkokról.

Tanács:

Jó tudni, hogy a fánkunk sütés közben a másfélszeresére nő. Körülbelül három perc a sütési idő, de ha túl forró az olaj, akkor belül nem sül meg a tészta. Célszerű fedő alatt sütni a fánkot, amíg meg nem fordítjuk.

Jó étvágyat! 🙂