Újra itt az eperszezon. Nem tagadom, imádom az epret. Így mindenképpen az eper felhasználásával akartam valami igazán ütős édességet készíteni. Szülinapi tortát otthon elkészíteni sokaknak igazi kihívás. De egy jó recepttel nem olyan nagy ördöngösség. Bátran vágjatok bele és süssétek meg ti magatok is ezt a túrós-mascarponés-epres tortát, szerintem nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók a piskótához:

7 ek. liszt
9 tojás
9 ek. kristálycukor
2 ek kakaópor

Krém:

1 tábla (100 g) fehércsoki
1 csomag tejszínízű pudingpor
3 dl tej
3 ek mascarpone
500 g túró
3 ek növényi tejszínhab
5 ek cukor
porcukor

Elkészítés módja:


A tojásfejérjét elkezded felverni, a cukrot részletekben hozzáadagolod, habosra vered. Közben egyenként beleadagolod a tojások sárgáját, majd a lisztet is kanalanként, végül hozzáadod a kakaóport. Sütőpapírral bélelt, vagy olajozott, lisztezett tortaformában (29 cm-es), előmelegített sütőben 180 C fokon 30 percig, majd 170 C fokon további 10 percet sütöd. Meg kell várni, hogy kihűljön, majd késsel körbevágni és kivenni a csatos formából.

Krém:
1 csomag fehércsoki tejszínízű pudingport 3 dl tejben felfőzöl (a pudingba 5 ek cukrot teszek), majd mehet bele a fehércsoki. Jól elkevered, a lényeg, hogy csomómentes legyen. Folpack-kal érdemes lefedni a tetejét, amíg hűl, hogy ne bőrösödjön be, mert csomósodást okoz. Ha kihűlt, 3 ek mascarponéval és 500 g túróval robotgéppel összekeverem, majd lazítok rajta szintén 3 ek felvert növényi tejszínhabbal. Ezen felül pedig, amikor összekevered mascarponéval, akkor porcukrot lehet még beletenni, ízlés dolga (én 3 ek-lal raktam bele).

Ha a piskóta kihűlt, háromfele vágod, megtöltöd a krémmel, friss apróra vágott eperrel megszórod. Tehát piskótalap, túrókrém, eperszórás, piskótalap, túrókrém, eperszórás, piskótalap, majd jön a teteje és a külső borítás. A torta tetejét és oldalát a maradék krémmel tudod bekenni, úgy, hogy teszel még bele a tejszínhabból 2-3 ek-lal.

Csokirács:
Egy tábla fehércsokit temperálunk, ha színeni akarjuk, kell bele a kívánt színű ételfestékből egy csepp. Megmérjük egy cérnaszállal a tortát körben, a magasságot pl. egy vonalzóval 🙂 És egy ekkora sütőpapírt vágunk ki, ha kell akkor kettő csíkot. A temperált fehércsokit kinyomózsákba töltjük, a végét kivágjuk picit, és a sütőpapírra csorgatjuk a csokit.

Segítség a csokirács elkészítéséhez: https://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2017/03/08/csokicsipke-csokikerites-csokiracs-dobjuk-fel-vele-a-tortat/

Tanács:

A tetejét ízlés szerint csokireszelékkel, bonbonnal, friss gyümölccsel díszítheted.

Jó étvágyat! 🙂

Recept: Szöllősy-Bíró Barbara
Fotó: Perge Krisztina