A croissant mindenki ismeri, az egyik legkönnyebben elkészíthető recept, de én mégis mint mindig, egy egyszerű, de különleges ételt akartam megalkotni, így született meg a medvehagymás-avokádós-lazackrémes croissant. Imádom, mert igazi vendégváró, de reggelire is fogyasztható sósan vagy édesen vagy akár üresen. Az egyszerűség és a gyorsaság nevében, én most leveles tésztából készítettem, persze a szokásos módon, glutén- és tejmentes verzióban.
Egyébként ismeritek a croissant történetét? A legismertebb verzió az, hogy először Bécsben készítettek croissant, a török ostrom leverésének ünneplésekor, a hold alak pedig a törökök zászlaját szimbolizálja, mivel a “croissant” szó szerint „növekvő holdat” jelent .

Hozzávalók:

1 kicsi, puha, apró kockákra vágott avokádó (lehet, hogy a fele is elég)
100 g apró kockákra vágott füstölt lazac
100 g Hidegnyalat krémsajt
1 kevés citrom reszelt héja
2 ek apróra vágott medvehagyma
8 tk citromlé (ízlés szerint változhat)
himalája só, gluténmentes bors (Lucullus) ízlés szerint
csipetnyi oregánó (Lucullus)
500 g Mestercsalád leveles tészta (de a Schar márka is tökéletes)
fekete és fehér szezámmag

Elkészítés módja:

Ezekhez a receptekhez túl sok magyarázat nem kell fűzni, ki kell tekerni, a tésztát, vágni, tölteni, kisütni. A tésztát nyújtsuk négyszög alakúra. Ez után 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, megtöltjük, majd feltekerjük és félhold alakúra hajlítjuk. Tetejét megkenjük tojással és kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. 8 nagyobb vagy 16 kisebb darab szokott kijönni a gluténmentes leveles tésztákból (de a hagyományos, boltokban kapható tésztákból is). A tetejére vegyesen fekete és fehér szezámmagot szórtam.

Tanács:

Ne tegyünk sok tölteléket a tésztába, mert, amikor feltekerjük, ki fog folyni és sütéskor is. A tölteléket inkább a háromszög csúcsával szemben lévő irányba helyezzük.
Megjegyzem, frissen fogyasztva a legfinomabb, a legropogósabb.

Jó étvágyat! 🙂