Tojással és zöldségekkel töltött sült paradicsom. A paradicsom a nyár egyik legjobb ajándéka, rengeteg módon használhatjuk, nyersen és főve, sütve, salátának, de meg is tölthetjük, mutatós előételnek vagy könnyű vacsorának. A töltött paradicsom különleges, egyszerű, és vigyázhatsz vele a vonalaidra. Ha nagyobb méretű paradicsomhoz jutsz, feltétlenül próbáld ki töltve. Én most tojással és zöldségekkel töltöttem meg, mert sokszor nem kívánom a húst. Hidegen, melegen kitűnő, könnyed nyári vacsora, de akár vendégváró étel is lehet. Sok sajttal és zöldségekkel a legfinomabb, persze például darált hússal elkészítve is isteni finom. Nem kell sok időt a konyhában töltened ahhoz, hogy ezt a kellemesen fűszeres, vitamin- és fehérjedús töltött paradicsomot elkészítsd. Rengeteg módon variálhatod ízlésed és a hűtőd tartalma szerint.

Hozzávalók:

4 közepes nagy, érett paradicsom
himalája só (opcionális)
gluténmentes bors (opcionális)
egy maréknyi aprított petrezselyem vagy bazsalikom/snidling
1 fél aprított kígyóuborka (vagy pl. aprított kápia paprika)
pár szem aprított olívabogyó (opcionális)
4 M-es tojás
6 ek frissen reszelt parmezán sajt (vagy Violife növényi eredű sajt)
2 ek olívaolaj

Elkészítés módja:
  1. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra (ha egyáltalán meg akarjuk sütni).
  2. Kenjünk ki olajjal egy akkora sütőtálat, amekkorában elférnek a paradicsomok. Vágjuk le a paradicsomok tetejét, teáskanállal kaparjuk ki a belsejüket, és tegyük egy kis tálba a valamelyik kedvenc aprított fűszernövényünkkel együtt.
  3. A paradicsomokat belül enyhén sózzuk meg. Mindegyik paradicsomba töltsünk egy felvert tojást, kanalazzuk a tetejére például a bazsalikomos keverékből, sózzuk, borsozzuk, és szórjunk rá parmezánt vagy más sajtot ízlés szerint.
  4. Ha sütve szeretnénk fogyasztani, akkor locsoljuk meg olajjal.
  5. Az utóbbi esetében süssük 15-20 percig, amíg a paradicsom megpuhul és a tojások megszilárdulnak. Tálalhatjuk forrón vagy szobahőmérsékleten.
Tanács:

Péksüteménnyel, kenyérrel, pirítóssal vagy salátával kínáljuk. Gluténérzékenyként és tejérzékenyként én a Schaer gluténmentes toast kenyerét használom.
Ha még ütősebbre akarod, egy lábasban hevíts kevés olajat, és rakd bele az apróra vágott vöröshagymát. Ha megpirul, mehet hozzá a tojás, a zöldségek, és a paradicsom belseje.
De mustárral, majonézzel, tejföllel, túróval, újhagymával, rizzsel megtöltve is isteni finom lesz.

Jó étvágyat! 🙂