Gyümölcsös rizskoch torta vagy rizsfelfújt, bárhogy hívjuk, alig vártam, hogy kikísérletezzem a cukor-, glutén- és tejmentes verzióját, hiszen nem hallottam még olyan emberről, aki ezt ne szeretné, gyermekkorom nagy kedvence nekem is. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta, a gyümölcs a rizskoch torta tetején pedig különleges ízvilágot teremt. Ami a legjobb ebben a receptben, hogy eheted reggel, délben, este, és szerintem az egyik legegyszerűbben elkészíthető desszert.

Hozzávalók:

20 dkg rizs
8 dl cukormentes mandulatej
2 dl víz
4 dkg négyszeres erősségű édesítő (vagy 16 dkg eritrit)
4-5 tojás
2 ek rizsliszt vagy gluténmentes kukoricakeményítő
10 dkg kókuszmargarin
1 reszelt citrom héja
1 kk gluténmentes fahéj (Lucullus)
1 tk vanília aroma
friss málna (vagy évszaknak megfelelően bármilyen gyümölcs)
ízlés szerint Szafi Reform poreritrit
ízlés szerint egy csipet himalája só
Bio Agavé szirup
mentalevél

Elkészítés módja:

A rizst alaposan átmossuk, majd a tejben és a vízben a rizst puhára főzzük (közben folyamatosan kavargatjuk, hogy le ne ragadjon) egy csipet sóval, az eritrit felével és a citromhéjjal. Ezután hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Addig a tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől, előbbihez keverjük a maradék eritritet, és a kihűlt rizsbe keverjük a liszttel, a fahéjjal, a vanília aromával, a kókuszmargarinnal. Ezután óvatosan egy fakanállal a kemény habbá vert fehérjét hozzáforgatjuk a tejberizshez. A masszát kapcsos tortaformába öntjük, amit sütőpapírral béleltem ki és kókuszos olajspray-vel fújtam le. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük. A sütési idő kb. 50 perc. Málnával, mentalevéllel és poreritrittel díszítettem, és Bio Agavé sziruppal öntöttem le.

Tanács:

Természetesen, aki eszik cukrot, poreritrit helyett hagyományos porcukrot, illetve friss gyümölcs helyett fagyasztott gyümölcsöt is használhat.

Jó étvágyat! 🙂