Kréker avagy egyszerű sós keksz, ha nincs otthon rágcsálnivaló, de mégis megkívánjuk, akkor a konyhánkban kevés hozzávalóból, aránylag kevés időráfordítással kiváló ropogós falatkák készíthetők. Sokan szeretik a sós rágcsálnivalókat, de a bolti ropik, sós perecek, kekszek, pogácsák sajnos nagyon gyenge minőségűek (nem túl jó minőségű alapanyagból készülnek) és sok esetben tele vannak ízfokozókkal, térfogat növelővel, mindenféle furcsa adalékkal, amikre a szervezetednek nincs szüksége. Ez a finom kréker nagyszerű, egészséges, gluténmentes (gyakorlatilag mindenmentes) alternatívája a saláták és a levesek mellé kínált, búzalisztből készült kenyérnek vagy keksznek. Rengeteg változata ismert, leggyakrabban ezt, a sajtos, szezámmagos, zöldséges vagy rozmaringos verzióját készítik el. Vegetáriánus életmódot folytatók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

Hozzávalók 6-8 fő részére:

175 g őrölt mandula
1-2 tk himalája só vagy 1/2 tk tengeri sópehely
1 ek olívaolaj
1 M-es tojás

Elkészítés módja:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
  2. Vegyítsük össze a mandulát a Himalája sóval (ha mást is teszünk bele pl. finomra aprított friss rozmaringot, akkor azzal is). Egy másik tálban habverővel dolgozzuk össze az olívaolajat a tojással. Öntsük a mandulára és állítsuk össze a tésztát.
  3. Formáljunk a tésztából cipót, aztán 2 sütőpapír között nyújtsuk ki 5 mm vastagra. A felső papírréteget húzzuk le róla.
  4. Az alsó sütőpapírral együtt emeljük át a kinyújtott tésztát egy nagy tepsire. Késsel vagy pizzavágóval vágjuk a tésztát 5 x 5 cm-es négyzetekre.
  5. Süssük 12-15 percig, amíg a kekszek halvány aranybarnára pirulnak.
  6. A tepsiben hagyjuk hűlni őket legalább 30 percig a tálalás előtt.
Tanács:

Légmentesen záródó edényben 2-3 napig is eltartható.
A krékerek tetszőleges nagyságúak, formájúak lehetnek, valaki háromszög alakot vág a tésztából, valaki pedig a gyerekeinek játékból egy szívószál segítségével lyukakat szaggat beléjük. Így még jobban hasonlít például a háztartási kekszre.

Jó étvágyat! 🙂