Pirítós buggyantott tojással és füstölt lazaccal, amelyet a reggelik királyaként vagy királynőjeként szeretném emlegetni. Bár egyes ismerőseim szerint előételként is megállja a helyét. A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Rengeteg ember fogyaszt reggelire pirítóst vagy tojást, és ha nem akarod, hogy unalmassá váljon a tojás és a pirítós, tálald változatos formában. Valamint, ha életed egyik legjobb, legvagányabb szendvicsét akarod elkészíteni, amivel garantáltan lenyűgözöd a párodat, családodat, akkor a neked való recept a pirítós kenyér buggyantott tojással és füstölt lazaccal. Természetesen a rendkívül egészséges lazac helyett bacont, sonkát, szalámit is használhatunk. Nem mellékesen megjegyezném, ha valaki meghallja a buggyantott tojás kifejezést, egyből megijed. Kezdjük akkor a hátrányával: általában elsőre nem szokott sikerülni, de ez senkinek ne vegye el a kedvét, mert másodjára biztos, hogy fog. Ha követed a receptem minden egyes lépését, tökéletes buggyantott tojást fog eredményezni.

Hozzávalók:

1 db tojás
1 tk só vagy 2 tk himalája só
gluténmentes bors (Lucullus)
1 tk ecet/citrom
víz
gluténmentes kenyér (pl. Shaer márka vagy hagyományos, fehér lisztes kenyér)
2-3 szelet füstölt lazac (opcionális)
zöldsaláta (opcionális)
koktélparadicsom (elhagyható)

Elkészítés módja:

Miután felforrt a víz, vedd lejjebb a hőfokot, és várd meg, amíg lobogóból gyöngyözőbe vált. A finoman gyöngyöző, sós vízhez add hozzá az ecetet, majd a tojást egy kis tálkába törjük. Egy villa segítségével örvényt képzünk a vízben, majd ennek a közepébe csúsztatjuk a tojást egyenesen a tálból. Pontosan 3 percen keresztül főzzük így. Vagy a gyöngyöző  vízbe helyezd bele a merőkanalat, és lassan közelítve, alacsony magasságból óvatosan engedd a tojást a kanálba. Ne mozgasd, ne csinálj vele semmit, csak várj három percet. Majd egy szűrőkanállal kiszedjük és hideg vízbe tesszük. A sárgájánál óvatosan bevágjuk és borsozzuk. Végül a frissen pirított kenyérkére helyezzük, mehet rá a saláta, pár szelet füstölt lazac és a buggyantott tojásunk.

Tanács:

A kenyér helyett ciabatta-val vagy bagett-tel is fogyaszthatjuk, és ha kicsit száraz lenne, koktélparadicsommal vagy más zöldségekkel (pl. avokádóval) is feldobhatjuk.

Jó étvágyat! 🙂