A churros vagy churro avagy a spanyolok fánkja, egy spanyol édesség, sült tésztarudacskák “cukorba” mártogatva. A churros a legegyszerűbb és a legolcsóbb fánk, ami csak létezik, nem kell dagasztani, keleszteni, csak kikeverni és sütni. Nagyon könnyű a tésztája, mókás az alakja és isteni finom. A magyar édességek közül a magyar csöröge fánkra vagy darált kekszre hasonlít, ízlés szerint forró csokiba vagy lekvárba mártva is fogyasztják. A klasszikus recept szerint tejjel, vajjal és tojással készülő égetett tészta az alapja, de most egy egyszerű és olcsó, glutén- és tejmentes változatot próbáltam ki. Annyira finom, könnyű és ropogós lett, hogy a fehér lisztes verziónak méltó vetélytársa lehet.
Madridban a churrost vagy churrót leggyakrabban reggeliként vagy uzsonnaként szokták enni. Fogyasztása a téli hónapokban gyakoribb, nyáron nem olyan népszerű. Sokszor forró italokkal (forró csokoládéval, tejeskávéval) szokták felszolgálni, de valahol különböző minőségű porcukorral szórják meg.

Hozzávalók egy kisebb adag tésztához:

60 g rizsliszt
2 csapott tk eritritol
1 csapott tk himalája só
125 ml víz
2 ek hidegen sajtolt étolaj
2 tk vanília aroma
20 g kókuszmargarin
1 db M-es tojás
kókuszolaj

A bevonathoz:

2 csapott ek eritritol
2 csapott tk fahéj

Elkészítés módja:

1. A bevonathoz szükséges anyagokat egy tányérban összekeverjük, majd félrerakjuk.
2. Egy lábosban tegyük fel főzni a főzni: víz, só, eritritol, olaj, margarin keverékét. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről és akkor adjuk hozzá a lisztet, jól összekeverjük, amíg összeáll.
3. Mikor összeállt, állni hagytam, hogy kihűljön. Utána robotgéppel beledolgoztam a vanília aromát és a tojást, egészen addig míg krémes nem lett az egész.
4. Egy serpenyőben felmelegítjük a sütéshez a kókuszolajat. Gombócot formálok a lisztkeverékből és habzsákba töltöm. Amikor már elég meleg az olaj, 15-20 cm-es csíkokat nyomok ki a habzsákból (persze lehet kisebb csíkokat is formázni), a zsák csillagcső végét használva. Aranybarnára sütöm. Felitatom az olajat a csíkokról, majd az előre elkészített bevonatba forgatom.

Tanács:

A mártogatós elkészítése: A glutén-, tej- és cukormentes étcsokoládét forrázzuk le tejszínnel vagy növényi tejszínnel és keverjük simára.

Jó étvágyat! 🙂