A salep igen népszerű ital, amely a kosbor (orchidea-fajta) gyökeréből készül, mégpedig úgy, hogy a gyökérből nagyon finom lisztet őrölnek. Nagyon kedvelt ital Törökországban, főleg a hűvösebb évszakokban fogy, de desszertnek is beillik. A salep igen drága, manapság sokan hamisítják kukorica liszttel, ami messze elmarad az igazi ízvilágától.
Hozzávalók 2 személyre:
250 ml tej
1 teáskanál salep
2 evőkanál porcukor
őrölt fahéj vagy szerecsendió
Elkészítés:
1. Melegítsük a tejet lassú tűzön. Adjuk hozzá a salepet, a porcukor felét, majd közepes hőfokon forraljuk fel. Adjuk hozzá a maradék porcukrot, vegyük vissza a alacsony hőfokra és 10 percig hagyjuk állni hogy jó sűrű legyen.
2. Pohárba tálaljuk, szórjuk meg fahéjjal vagy szerecsendióval.
Egészségetekre! 🙂