Mandulás habcsók – Ha még soha nem csináltatok habcsókot, mindenképpen ezzel a mandulás finomsággal (könnyen elkészíthető desszerttel) kezdjétek. Kicsit félve kezdtem bele a habcsók készítésébe, mert nyugtalanított, hogy szét fog folyni vagy nem lesz elég roppanós. Ahogy mások mondják, habcsókot mindenki szeret enni, de nem mindenki szereti készíteni. Bár sikerélménnyel távoztam a konyhából, nagyon óvatosan kell bánni vele. Ha folyósnak érzitek, tegyetek bele kicsit több mandulát vagy több porcukrot.
A fehérjéhez a porcukor helyett adhatunk cukrot vagy édesítőt (pl. eritritet), a cukron túl még kókuszreszeléket vagy darált diót. Díszítésként a tetejére nyomhatunk szintén sütés előtt 1-1 kisebb diódarabot vagy az én receptem esetében manduladarabokat.
Hozzávalók kb. 20 habcsókhoz:
2 tojásfehérje
150 g porcukor (Én Szafi Reform poreritritet használok)
90 g őrölt mandula
Opcionális:
100 g glutén- és tejmentes olvasztott csoki vagy gluténmentes vaníliás puding por vagy Szafi Free vaníliás zabpuding por
Elkészítés módja:
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
- Verjük fel a tojásfehérjét. Ha kész, adjuk hozzá 3 részletben a porcukrot, és verjük addig, amíg kemény, fényes csúcsok nem formálódnak a habból. Majd apránként adjuk hozzá a őrölt mandulát.
- Tegyünk egy tepsire sütőpapírt, töltsük meg a keverékkel a kerek díszítőheggyel felszerelt habzsákot, és formáljunk egyenletes méretű, apró kb. 3 cm átmérőjű habcsókokat.
- Süssük 10 percig 180 C fokon. Amikor teljesen kihűlt, az alját bevonhatjuk olvasztott csokoládéval egy kenőecset segítségével.
Tanács:
A csokis verzió helyett (ahogy a képen látszik) én Szafi Free zabpudingból készítettem krémet (a zacskón olvasható recept alapján), 2 habcsókot összeragasztottam vele, ízlés szerinti mennyiséggel.
Jó étvágyat! 🙂