Manapság számos variáció van arra, hogyan is lehet egy ezt a finom ételt elkészíteni. Ez a klasszikus verzió lesz, mivel a töltelékben használunk hozzávalóként rizst, fenyőmagot és currantot, de húst nem. Rendszerint a töltött szőlőlevél hosszúkás alakú, és főként hideg előételként tálalják az éttermekben. Persze ez a nap bármely szakaszában fogyasztható, még a konzerves változat is tűrhető. Természetesen mindig frissen az igazi! Sokszor ma már egy speciális töltőt használnak az étel elkészítéséhez, amely igencsak hasonlít egy cigaretta sodró géphez. Hogy megakadályozzák a töltelék szétesését, Törökországban sok helyen agyagedényt használnak.

Hozzávalók 6 személyre

2 evőkanál currant szőlő
2 hámozott vöröshagyma
6 evőkanál extraszűz olivaolaj
¼ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál szegfűbors
1 evőkanál szárított menta
180g tisztított hosszúszemű rizs
1 evőkanál paradicsompüré koncentrátum
2 evőkanál fenyőmag
½ evőkanál erőspaprika (Erős Pista tökéletes)
36 db db jól megtisztított szőlőlevél
1 citrom leve
tengeri só és frissen őrölt só

Elkészítés:

1. Helyezzük a currant szőlőt egy kis tálba, eresszük fel meleg vízzel és hagyjuk 20 percig ázni.

2. Kézireszelővel reszeljük a hagymát egy tálba

3. Egy nagy serpenyőben hevítsük közepes tűzön fel az olivaolaj felét és szórjuk bele a vereshagymát, fahéjat, szegfűborsot és a szárított mentát. 5-7 percig kavargassuk, mindenképp addig, ameddig megpuhulnak. Adjuk hozzá a rizst, paradicsom pürét és az erős paprikát és főzzük, kavargassuk tovább 5 percig. Ezután öntsük át a serpenyő tartalmát egy nagy tálba, fűszerezzük tengeri sóval és őrölt borssal, majd hagyjuk hűlni 5-10 percig. Adjuk hozzá a fenyőmagokat és a szűrt szőlőt, jól keverjük el.

4. Távolítsuk el a szőlőlevél szárát, ha van. Az erezetes oldalával felfelé, helyezzük a levelet egy sima felületre és helyezzünk a levél közepére egy púpozott teáskanálnyi tölteléket. Próbáljuk egy szivar alakú formában összehajtani.

5. Egy lábast béleljünk ki a megmaradt szőlőlevelekkel, amire rá tudjuk tenni az elkészült , immár becsomagolt szőlőlevelet. Erre azért lesz szükség, hogy ne tapadjon az edény aljához az étel. Körkörös elrendezésben helyezzük a töltött szőlőleveleket a lábasba, középről kiindulva, 2 vagy több rétegben is, ha szükséges. Helyezzünk rájuk egy hőálló tányért nehezékként, hogy ne mozduljanak el. Adjunk hozzá pont annyi vizet ami ellepi az ételt, öntsük hozzá a kifacsart citromnak a levét és szórjuk meg a megmaradt olivaolajjal. Ezek után fedővel fedjük le a lábast és lassú tűzön hagyjuk párologni, úgy 45-60 percig, amíg a folyadék teljesen felszívódik.

6. Vegyük le az edényt a tűzről. Hagyjuk a szőlőleveleket alaposan lehűlni és csak utána vegyük le a tányért, Óvatosan áthelyezzük őket. Hidegen tálaljuk, kis olivával megszórva.

Tanács:

Tálaláskor szórjunk rá az olivaolajat.