Az oldalon már találhattok egy hagyományos módon elkészített csokoládé trüffelt, amely manapság annyira közkedvelt édesség, hogy muszáj voltam elkészíteni a mentes verzióját, megkoronázva azzal, hogy dióval töltöttem meg. A trüffel csokoládé alapanyagú, gömbölyű, rücskös felületű bonbon. Németül a Trüffel szó szarvasgombát jelent, erről nevezték el ezt az édességet a hasonlóságuk alapján. Régen a szarvasgomba tartósításához konyakot vagy portóit használtak, majd a gomba eltávolítása után az alkohollal bonbonokat töltöttek meg. A trüffelhez szükséges hozzávalókat összegyúrják, majd a masszát golyóvá formálják és kakaóporban, csokoládéreszelékben vagy -darában meghempergetik. A trüffel készítésekor a csokoládéfajták közül fehércsoki, tejcsoki és étcsoki is használható, az alkoholt el lehet hagyni. Ez utóbbit most elhagytam.

Hozzávalók kb. 12 db trüffelhez:

100 g gluténmentes, tejmentes étcsokoládé (70 %-os)
60 g kókuszmargarin (vagy más növényi margarin, pl. Liga)
1 tojás sárgája
2 tk Szafi Reform vaníliás eritrit (vagy 2 tk Bourbon Vaníliás xilit/nyírfacukor)
50 g Szafi Reform eritrit por édesítő
30 g dió aprítva
gluténmentes cukrozatlan kakaópor (pl. Szafi Reform holland kakaópor vagy Nesquik kakaópor) – opcionális

Elkészítés módja:
  1. Törjük össze kisebb darabokra a csokoládét, és morzsoljuk össze a margarint. Rakjuk egy mikrózható edénybe, (amelynek teteje is van), fedjük le, és mikrohullámú sütőben olvasszuk fel 2 perc alatt 600 Watton (vagy egy edényben melegítsd fel a margarint, öntsük a forró vajat a csokoládéra, amíg elkezd olvadni a csokoládé). Hagyjuk 1 percet pihenni, mielőtt összekevernénk a megolvasztott csokoládét a margarinnal.
  2. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a vaníliás eritritet és a poeritritet, végül a finomra aprított diót (amelyet aprítógépbe tettem), majd habosítsuk habverővel.
  3. Tegyük a keveréket minimum 2 órára a hűtőbe, hogy megkeményedjen. Ezután vegyük ki a hűtőből, formázzunk a masszából fasírt nagyságú golyócskákat a kezünkkel, amelyeket kakaóporban forgassunk meg.
  4. Tárolja a golyócskákat hűtőben.
Tanács:
  1. A dió helyett használhatunk mandulát, pisztáciát, mogyorót, illetve rumaromával, vanília kivonattal vagy fahéjjal is ízesíthetjük.
  2. Egyesek kókuszreszelékbe vagy reszelt narancshéjba forgatják a kakaópor után.

Jó étvágyat! 🙂