Gombás-paradicsomos frittata, gyors és mindig finom, és ami a legmutatósabb az összes rántottaféle közül. Ráadásul univerzális étel, ami bármikorra elkészíthető (lehet kiadós, kényelmes reggeli vagy egy könnyű, gyors ebéd vagy vacsora is egy jó kis salátával), persze nem csak gombával és paradicsommal, ennél az ételnél valóban szárnyalhat a fantázia. Mehet bele bármilyen zöldség, tehetünk bele felvágottat, sonkát, bacont, de akár szalámidarabkákat is, reszelt sajtot bele vagy akár a tetejére, de rámorzsolhatunk egy kis fetát vagy kecskesajtot is.
De mi is az a frittata? Egy olasz étel, amely igazán hasonló összetételében az omletthez, az omlettől eltérően viszont, a frittatát nem forgatják meg és a serpenyőt követően a sütőben készítik el. A frittatát akár pakolhatjuk szendvicsbe, tortillalapba is tekerhető szendvicsnek, például kirándulásra vagy piknikre. Állagát tekintve valahol egy gazdag rántotta és egy felfújt között van, süthető remegősebbre vagy szilárdabbra, ki hogy szereti a sült tojást.

Hozzávalók 4 fő részére:

2 ek olívaolaj
1 kis fej lilahagyma finomra szeletelve
2-4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
8 nagy tojás enyhén felverve
120 g parmezán sajt (vagy Violife növényi eredetű sajt)
8-10 koktélparadicsom
himalája só
gluténmentes bors (Lucullus)
2 ek finomra aprított friss rozmaring vagy oregánó/bazsalikom/petrezselyem

Elkészítés módja:
  1. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
  2. Az olajat forrósítsuk fel egy közepes méretű, sütőben is használható serpenyőben közepesnél kisebb lángon, és pároljuk puhára a vöröshagymát és a fokhagymát 3-4 perc alatt. Adjuk hozzá a gombát és pároljuk még 6-8 percig.
  3. A gombát és a hagymát terítsük szét egyenletes rétegben és öntsük rá a felvert tojást. Add hozzá a félbevágott paradicsomokat, szórjuk a tetejére a parmezánt, hintsük meg finomra aprított friss fűszernövénnyel és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Süssük közepesnél kisebb lángon, míg majdnem készre sül, körülbelül 5 percig.
  4. A serpenyőt sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a sajt megolvad és frittata teljesen átsül (bár attól is függ, hogy mennyire rezgősen szeretjük a tojást).
  5. Cikkekre vágva tálaljuk.
Tanács:

Egy olyan serpenyőt használjunk, ami berakható a sütőbe (nem műanyag a nyele).

Jó étvágyat! 🙂