A túrós fánk az egyik kedvenc édességem. A hagyományos fánkkal ellentétben, ezt nem kell keleszteni, ezáltal hamarabb és viszonylag könnyebben elkészíthető, és legalább olyan finom, ha nem finomabb.
Hozzávalók (kb. 30 fánkocskához):
250 g túró (ált. tehéntúró)
12 dkg liszt
1 kis pohár tejföl
2 db tojás
fél csomag sütőpor
1 cs vaniliás cukor
1 ek porcukor
1 kk só
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A túrót egy tálba öntjük és egy villával jól összetörjük, majd hozzákeverjük a két darab tojást és a tejfölt.
- A száraz alapanyagokat, azaz a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a sót és a citrom reszelt héját összekeverjük, és hozzákeverjük a túrós masszánkhoz.
- Kis, dió nagyságú gombócokat formálunk egy kisebb evőkanál vagy nagyobb teáskanál segítségével.
- Mélyebb serpenyőben vagy lábasban olajat hevítünk és megsütjük benne a fánkokat. Ne rakjunk egyszerre sok fánkot az olajba, mert sütés közben megnőnek és összeragadhatnak.
- Amikor kicsit megbarnultak, kivesszük, és papírtörlővel bélelt tálba rakjuk a felesleges olajat leitatva.
- Porcukorral, lekvárral vagy kakaóval tálaljuk.
- Jó étvágyat hozzá! 🙂
Tanács:
Sütésnél vigyázzunk, mert hajlamosak hamar megégni!