Nokedli, vagy más néven galuska. A magyar konyha egyik alapvető körete. Általában pörköltek, szaftos ételek mellé kínálom. De a tojásos nokedli is finom.

Hozzávalók:

400 g finomliszt
2 db tojás
1 pici só, ízlés szerint
2,5 dl víz

Elkészítés módja:

Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, villával vagy fakanállal). Én annyira dolgozom ki a masszát, hogy semmiképp ne maradjon csomós.
Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük a galuskát. A vízbe egy kis olajat és sót tegyünk. Nokedliszaggató segítségével könnyebben boldogulunk, de lehet klasszikus módon is szaggatni: deszkára teszünk a masszából, és egy éles, vizes kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
Amint feljönnek a galuskák a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.

Tanácsok:

Ne főzzük túl a galuskákat! Hibás elgondolás, hogy jól megfőzöm, mert akkor biztos puha lesz. Nem! Épp a túlfőzés a galuska készítés legnagyobb problémája.
Ha túl sok a massza, akkor részletekben főzzük mag a galuskákat, különben összetapadnak.

Jó étvágyat : )