A fenyőmagvas rizzsel töltött színes paprika esetében talán először tisztázni kellene, hogy mi is az a fenyőmag. Az olasz konyhának elengedhetetlen kelléke, de mi, magyarok még mindig kicsit furcsán nézünk a fenyőmagra. Pedig a diós illatú, mandulás ízű magot már az ősember is fogyasztotta. Többek között salátákat, édes és sós süteményeket, zöldség- és halételeket is könnyen és gyorsan feldobhatsz vele, ez esetben én a színes kaliforniai paprikákat választottam. A fenyőmag nagy arányban tartalmaz olyan vitaminokat, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Kiváló antioxidáns, rendszeres fogyasztásával számos betegség elkerülhető, mivel erősíti az immunrendszert. Alkalmanként vagy akár kúraszerűen érdemes fogyasztanod, hogy megtapasztald jótékony hatásait, melyek a fogyókúra terén is megmutatkoznak, nagy előnye ugyanis, hogy csökkenti az étvágyat.

Hozzávalók:

3-4 közepes kaliforniai paprika többféle színben
150 g rövid szemű rizs
2 ek olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
1 kk szárított oregánó
2-3 ek fenyőmag
2 ek finomra aprított, friss petrezselyem
himalája só, gluténmentes bors

Elkészítés módja:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Egy sütőtálat kenjünk ki olajjal (vagy tapadásmentes tepsi ajánlott még). A paprikák tetejét vágjuk le és tegyük félre, aztán távolítsuk el a magokat. A paprikák aljából vágjunk le annyit, hogy megálljanak.
  2. Nagy lángon forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük benne a rizst 10-12 percig, míg majdnem puha lett. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Közben forrósítsunk fel 2 ek olajat (hidegen sajtolt étolaj vagy kókuszzsírt) közepes lángon, és 3-4 perc alatt pirítsuk benne puhára a hagymát és a fokhagymát az oregánóval együtt. Adjuk hozzá a fenyőmagot, majd 5 perc múlva keverjük hozzá a bazsalikomot és a petrezselymet is. Adjuk a keverékhez a rizst, jól keverjük össze, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Töltsük meg a zöldségeket a rizses keverékkel. Tegyük mindegyikre a tetejét, aztán rendezzük el őket a sütőtálban. Locsoljuk meg őket a maradék olívaolajjal.
Tanács:
  1. Alufóliával lefedve süssük a töltött zöldségeket 40-50 percig, amíg megpuhulnak. Tálaljuk őket forrón.
  2. Nem csak ételallergiában és ételintoleranciában szenvedőknek ajánlom, hanem vegán életmódot folytatók kedvence is lehet.

Jó étvágyat! 🙂