Sokat gondolkoztam, mit kellene kezdenem a rengeteg megmaradt paradicsommal, amelyet mindig megveszek, azt\u00e1n kidob\u00e1lom. \u00cdgy j\u00f6tt az \u00f6tlet, hogy gazpachot k\u00e9sz\u00edtsek. Egy remek leves, sok-sok vitaminnal, \u00e9s m\u00e9g az elk\u00e9sz\u00edt\u00e9se is gyors \u00e9s pofon egyszer\u0171. Jogosan mer\u00fcl fel sokakban a k\u00e9rd\u00e9s, hogy mi a l\u00f3pikula az a gazpacho. A gazpacho (n\u00e9hol gaspacho) paradicsom alap\u00fa z\u00f6lds\u00e9gleves. A spanyol (andal\u00faziai) konyha k\u00e9sz\u00edtm\u00e9nye, amelyet hidegen t\u00e1lalnak. Eg\u00e9sz Spanyolorsz\u00e1gban fogyasztj\u00e1k, f\u0151leg a portug\u00e1l hat\u00e1r k\u00f6zel\u00e9ben, tov\u00e1bb\u00e1 a d\u00e9l-amerikai \u00e1llamokban.\u00a0A sz\u00f3 eredet\u00e9r\u0151l sokat vitatkoznak. Egyesek \u00fagy v\u00e9lik, hogy az arab \u201e\u00e1ztatott keny\u00e9r\u201d kifejez\u00e9sb\u0151l ered, m\u00e1sok szerint a latin \u201ecaspa\u201d sz\u00f3b\u00f3l, melynek jelent\u00e9se \u201eapr\u00f3s\u00e1g, marad\u00e9k\u201d. Egy lelem\u00e9nyes etimol\u00f3gus m\u00e9g azt is felvetette, hogy a sz\u00f3 a g\u00f6r\u00f6g eredet\u0171 \u201echaos\u201d sz\u00f3b\u00f3l torzulhatott caspach\u00f3v\u00e1 majd gazpach\u00f3v\u00e1, elv\u00e9gre sokf\u00e9le dologb\u00f3l \u00e1ll\u00f3 \u201ekaotikus\u201d leves.
\nMeleg id\u0151ben is k\u00edv\u00e1nod a levest, m\u00e9gsem szeretn\u00e9l beleizzadni m\u00e1r az els\u0151 fog\u00e1sba? Akkor a gazpacho a t\u00f6k\u00e9letes v\u00e1laszt\u00e1s. Csak k\u00e9sz\u00edtsd el \u00e9s megtudod, hogy mi\u00e9rt.<\/p>\n
1\/2 uborka
\n1 kg \u00e9rett paradicsom
\n1 v\u00f6r\u00f6shagyma
\n1 piros kaliforniai paprika
\n50 ml friss petrezselyem
\n50 ml friss bazsalikom lev\u00e9l
\n50 ml ol\u00edvaolaj
\n5 csepp cs\u00edp\u0151s borsm\u00e1rt\u00e1s
\nhimal\u00e1ja s\u00f3, glut\u00e9nmentes bors (Lucullus)<\/p>\n
Borsm\u00e1rt\u00e1s:
\n1\/2 dl v\u00edz
\nhimal\u00e1ja s\u00f3
\nglut\u00e9nmentes \u0151r\u00f6lt fekete bors
\n1 tk dijoni must\u00e1r
\nkb. 150 ml n\u00f6v\u00e9nyi tejsz\u00edn<\/p>\n
A gazpachot sokan v\u00edzzel, vagy paradicsoml\u00e9vel szokt\u00e1k felh\u00edg\u00edtani, de szerintem ez csak akkor engedhet\u0151 meg, ha v\u00e1ratlan vend\u00e9gek \u00e9rkeznek, \u00e9s nincs el\u00e9g leves a t\u00e1lban. A h\u00e1mozott paradicsomkonzerv haszn\u00e1lata \u00e9pp ilyen barb\u00e1r cselekedet lenne a friss helyett, hiszen a gazpachonak a paradicsom nem m\u00e1s, mint maga a lelke.<\/p>\n
J\u00f3 \u00e9tv\u00e1gyat! \ud83d\ude42<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
A gazpacho paradicsom alap\u00fa z\u00f6lds\u00e9gleves. Meleg id\u0151ben is k\u00edv\u00e1nod a levest, m\u00e9gsem szeretn\u00e9l beleizzadni m\u00e1r az els\u0151 fog\u00e1sba? Akkor ez t\u00f6k\u00e9letes v\u00e1laszt\u00e1s.<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":885,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_et_pb_use_builder":"","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":""},"categories":[118,5,21,31],"tags":[109,199,107,200,193,108,201],"yoast_head":"\n