A ratatouille (ejtsd: ratatui) padlizs\u00e1nb\u00f3l \u00e9s m\u00e1s z\u00f6lds\u00e9gekb\u0151l k\u00e9sz\u00fcl\u0151 hagyom\u00e1nyos francia egyt\u00e1l\u00e9tel. Szok\u00e1s \u201emediterr\u00e1n lecs\u00f3\u201d-nak vagy \u201efrancia lecs\u00f3\u201d-nak is h\u00edvni.\u00a0A ratatouille-ban a domin\u00e1ns z\u00f6lds\u00e9g vagy a padlizs\u00e1n, vagy a cukkini (sohasem a paprika). Ezekhez j\u00e1rul egy \u00edzes\u00edt\u0151csokorral (petrezselyem, kakukkf\u0171, bazsalikom, kev\u00e9s zellersz\u00e1r, p\u00f3r\u00e9) k\u00e9sz\u00fcl\u0151 \u201elecs\u00f3alap\u201d (paprika, paradicsom, v\u00f6r\u00f6shagyma, fokhagyma). Ez azonban sohasem szalonn\u00e1s. Az alap gyakran k\u00e9sz\u00fcl piros \u00e9s z\u00f6ld kaliforniai t\u00edpus\u00fa paprik\u00e1b\u00f3l. Ha nem, akkor csak pirosb\u00f3l. Az egyes z\u00f6lds\u00e9geket k\u00fcl\u00f6n-k\u00fcl\u00f6n k\u00e9sz\u00edtik el, a v\u00e9g\u00e9n egyes\u00edtik, s hosszabb-r\u00f6videbb ideig m\u00e9g egy\u00fctt p\u00e1rolj\u00e1k \u0151ket. A hagym\u00e1t finomra v\u00e1gj\u00e1k vagy v\u00e9konyra szelik, az \u00f6sszes t\u00f6bbi z\u00f6lds\u00e9get viszont \u00e1ltal\u00e1ban nagyobb, h\u00e1rom centim\u00e9teres kock\u00e1ra v\u00e1gj\u00e1k. \u00c9n ett\u0151l a kiss\u00e9 hagyom\u00e1nyos \u00e9s sablonos lecs\u00f3t\u00f3l elt\u00e9rtem, n\u00e9h\u00e1ny z\u00f6lds\u00e9get kicser\u00e9ltem \u00e9s feh\u00e9rborral tettem m\u00e9g k\u00fcl\u00f6nlegesebb\u00e9. Egy izgalmas \u00e9tel, izgalmas \u00edzvil\u00e1ggal, r\u00e1ad\u00e1sul mindenmentes.<\/p>\n
1 nagyobb cukkini
\n1 nagyobb padlizs\u00e1n
\n1 db v\u00f6r\u00f6shagyma
\n2 gerezd fokhagyma
\n4 \u00fajhagyma z\u00f6ldje (elhagyhat\u00f3)
\n1 csokor petrezselyem
\nf\u00e9l sz\u00e1l zellerlev\u00e9l sz\u00e1r\u00e1val
\n1 db piros sz\u00edn\u0171 kaliforniai parika
\n2 db s\u00e1rga sz\u00edn\u0171 kaliforniai parika
\n1 db k\u00e1pia paprika (elhagyhat\u00f3)
\nchilipaprika
\n6 db paradicsom
\nkis csokor petrezselyem
\n1 \u00e1g kakukkf\u0171
\nhimal\u00e1ja s\u00f3, \u0151r\u00f6lt glut\u00e9nmentes fekete bors (Lucullus)
\n1 ek ol\u00edvaolaj vagy hidegen sajtolt \u00e9tolaj
\n1 dl feh\u00e9rbor<\/p>\n
Sz\u00f3rhatunk bele feny\u0151- vagy napraforg\u00f3magot, illetve kolb\u00e1sszal vagy t\u00e9szt\u00e1val is t\u00e1lalhatjuk. K\u00f6retk\u00e9nt h\u00fasok mellett is kiv\u00e1l\u00f3an meg\u00e1llja a hely\u00e9t.<\/p>\n
J\u00f3 \u00e9tv\u00e1gyat! \ud83d\ude42<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
A ratatouille padlizs\u00e1nb\u00f3l \u00e9s m\u00e1s z\u00f6lds\u00e9gekb\u0151l k\u00e9sz\u00fcl\u0151 hagyom\u00e1nyos francia egyt\u00e1l\u00e9tel. Szok\u00e1s \u201emediterr\u00e1n lecs\u00f3\u201d-nak vagy \u201efrancia lecs\u00f3\u201d-nak is h\u00edvni.\u00a0<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":1019,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_et_pb_use_builder":"","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":""},"categories":[118,10,21,31],"tags":[113,214,100,215,213],"yoast_head":"\n