Az Intersparban akadt meg a szemem a vöröslencsén, és egyből az jutott eszembe, hogy csinálok belőle egy jó kiadós levest. Ráadásul mindenmentes, úgyhogy ételallergiával és ételintoleranciával rendelkezők is fogyaszthatják. Nagy mennyiségű szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, ezért a vegetáriánus konyha alapvető élelmiszere, az indiai konyha is nagyon kedveli. Magas a kálium, -foszfor és vastartalma, valamint sok B vitamint tartalmaz. Főételnek és köretnek is ideális. Ez a vöröslencse-leves zöldcitrommal garantáltan a család kedvence lesz.

Hozzávalók: (6-8 adag)

3 ek hidegen sajtolt napraforgó étolaj
1 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva
1 zellerszár finomra aprítva
1 sárgarépa finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1/2 tk gluténmentes szárított majoránna (Lucullus)
1/2 tk gluténmentes szárított kakukkfű
1 tk gluténmentes őrölt római kömény
350 g vöröslencse
2 l gluténmentes csirkealaplé (Knorr)
1/2 zöldcitrom finomra reszelt héja
1 babérlevél
2 ek zöldcitrom kifacsart leve
himalája só és frissen őrölt gluténmentes fekete bors (Lucullus)
2 ek finomra aprított friss petrezselyem

Elkészítés módja:
  1. Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a sárgarépát, és pároljuk 7-10 percig.
  2. Keverjük hozzá a fokhagymát, a majoránnát, a kakukkfüvet, a római köményt, a lencsét, a zöldcitrom héját és a babérlevelet, öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Lefedve főzzük 20-25 percen át, míg a lencse megpuhul.
  3.  A babérlevelet dobjuk ki. Bormixerrel pürésítsük a levest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ízesítsük a zöldcitrom levével. Díszítésként szórjuk a tetejére a petrezselymet és tálaljuk forrón.
Tanács:

A vöröslencsét, a hagyományos lencsével ellentétben nem kell éjszakára beáztatni. A tetejére ízlés szerint pirított bacon-t is szórhatunk.

Jó étvágyat! 🙂