A vaníliás pillefánkot az az ember is el tudja készíteni, aki még életében nem állt a konyhában. Egy fesztiválon almás-fahéjas fánkot árultak, amelyet nagyon megkívántam, de sajnos én nem ehettem belőle. Ilyenkor kicsit felidegesítem magam, de gondoltam, hogy csak azért is megalkotom a saját mindenmentes fánkomat, amelyet nagyon egyszerű elkészíteni, és aránylag kevés és olcsó alapanyagokból megúszom. Mivel imádom a vaníliás cukrot (amelyet már szintén nem eszem, így nyilván mással helyettesítettem), kiötleteltem a vaníliás pillefánkot (almával, fahéjjal, joghurttal kombinálva), amelynek számos remek tulajdonsága van: nem kell keleszteni, nem szívja magát tele olajjal, így könnyű lesz és könnyen is emészthető. Másnap mikróban felmelegítve olyan, mintha friss lenne. Fogyókúrázók is “bűnbe eshetnek” vele, mivel a rizsliszt alacsonyabb kalóriatartalmú a búzalisztnél, és ráadásul cukor nélkül készítettem. Bár nincs farsang, de ez a vaníliás pillefánk azért szuper, mert bármikor fél óra alatt meg lehet sütni, amikor valami gyors édességet kíván az ember.

Hozzávalók kb. 10 db fánkhoz:

150 g rizsliszt
1 tojás
1 csomag Dr. Oetker gluténmentes sütőpor (12 g)
150 g natúr, tejmentes joghurt (én kókuszjoghurtot használtam)
2 ek eritritol
3-4 kk Szafi Reform vaníliás ízű eritritol
1 kk gluténmentes fahéj (Lucullus)
fél alma meghámozva, lereszelve
hidegen sajtolt étolaj vagy kókuszolaj a kisütéshez

Elkészítés módja:
  1. A hozzávalókat kimérjük, az almát meghámozzuk és lereszeljük, és egy tálban jól összekeverjük.
  2. Ezalatt annyi olajat melegítünk fel, hogy a fánkok lebegni tudjanak. Ha elkészült a galuska-állagú tészta, egy evőkanál segítségével gombócokat szaggatunk a forró olajba úgy, hogy ne érjenek össze.
  3. Amennyiben nem elég az olaj, forgassuk meg óvatosan a fánkokat. A legjobb az, ha maguktól átfordulnak.
  4. Végül nincs is más dolgunk, mint kivenni őket és lekvárral, porcukorral (Szafi Reform eritrit por édesítő) vagy ízlés szerint egyéb módon tálaljuk.
Tanács:
  1. Nem kell megijedni, először nagyon folyékony állagú tésztát kapunk, amely a forró olajban gyönyörűen meg fog puffadni.
  2. Természetesen mint mindig, hagyományos joghurttal, cukorral és vaníliás cukorral is elkészíthető.
  3. Amennyiben az első sütés közepe nyers maradna, annak két oka lehet: vagy túl forró volt az olaj, vagy túl nagyok lettek a fánkok.

Jó étvágyat! 🙂