Hasselback burgonya, az eredetét, de már a nevét tekintve is sokféle információ kering róla. Néhány dolog azonban biztosan tudható: a precízen beirdalt, de nem teljesen felszeletelt, egészben sült burgonyát arról a stockholmi étteremről nevezték el, ahol először készítették a negyvenes években, ám azóta Európa számos országában népszerű lett. A burgonya alapvető élelmiszernek számít világszerte, el sem tudnánk képzelni nélküle a mindennapjainkat. Legyen ebéd, vacsora, egy kis snack, ünnep- vagy hétköznap, ott van a tányérunkon valamilyen formában. Számtalan fogás alapját képezi, de a sült krumpli a kedvenc. Olcsó és igen változatosan tálalható. Most én ennek különleges burgonyának a töltött verzióját készítettem el, de természetesen önálló ételként vagy köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók: (1 adag)

1 db burgonya
1 gerezd fokhagyma
2 csipet himalája só
gluténmentes őrölt bors (Lucullus)
1 csokor finomra aprított zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, snidling – akár vegyesen is)
kockára vágott bacon szalonna (opcionális) és/vagy gluténmentes kolbász (pl. Pick)
Violife növényi eredetű sajt vagy tejfogyasztóknak parmezán sajt (opcionális)
2-3 ek olívaolaj

Elkészítés módja:
  1. Válassz egy szép szabályos, ovális burgonyaszemet.
  2. Kb. 2 mm távolságra szépen vagdosd be annyira, hogy egyformán nyíljanak szét a szeletek.
  3. Egy kis tálban keverd össze az áttört fokhagymát, olajat, sót, zöldfűszereket.
  4. Éles késsel, 2 mm-ként bevagdosom úgy, hogy nem vágom át teljesen, így szépen egyben marad.
  5. Ha kész a vagdosás, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a burgonyákat (ha több főre készül), a vágásokba dugok 1-1 szelet bacon-t, kolbászt, növényi sajtot.
  6. A burgonyát locsoljuk le a keverékkel úgy, hogy minden szelet közé csurogjon be belőle.
  7. Előmelegített 220 C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt süssük készre, amíg a külseje szépen megpirul, a belseje puhára sül.
  8. Sütés után még sózható, snidlinggel, petrelyemmel vagy sajttal is megszórható köret vagy egytálétel.
Tanács:

A legjobbak a közepes méretű, ovális alakú burgonyaszemek. A kicsiket nehéz megmunkálni, a nagyokból pedig túl nagy adagok jönnek ki. Akik az egészségesebb burgonya verzióját szeretnék használni, cseréljék le a hagyományos burgonyát batátára vagy lila burgonyára, de természetesen az kicsit költségesebb lesz.

Jó étvágyat! 🙂