Sokat gondolkoztam, mit kellene kezdenem a rengeteg megmaradt paradicsommal, amelyet mindig megveszek, aztán kidobálom. Így jött az ötlet, hogy gazpachot készítsek. Egy remek leves, sok-sok vitaminnal, és még az elkészítése is gyors és pofon egyszerű. Jogosan merül fel sokakban a kérdés, hogy mi a lópikula az a gazpacho. A gazpacho (néhol gaspacho) paradicsom alapú zöldségleves. A spanyol (andalúziai) konyha készítménye, amelyet hidegen tálalnak. Egész Spanyolországban fogyasztják, főleg a portugál határ közelében, továbbá a dél-amerikai államokban. A szó eredetéről sokat vitatkoznak. Egyesek úgy vélik, hogy az arab „áztatott kenyér” kifejezésből ered, mások szerint a latin „caspa” szóból, melynek jelentése „apróság, maradék”. Egy leleményes etimológus még azt is felvetette, hogy a szó a görög eredetű „chaos” szóból torzulhatott caspachóvá majd gazpachóvá, elvégre sokféle dologból álló „kaotikus” leves.
Meleg időben is kívánod a levest, mégsem szeretnél beleizzadni már az első fogásba? Akkor a gazpacho a tökéletes választás. Csak készítsd el és megtudod, hogy miért.

Hozzávalók 4 adaghoz:

1/2 uborka
1 kg érett paradicsom
1 vöröshagyma
1 piros kaliforniai paprika
50 ml friss petrezselyem
50 ml friss bazsalikom levél
50 ml olívaolaj
5 csepp csípős borsmártás
himalája só, gluténmentes bors (Lucullus)

Borsmártás:
1/2 dl víz
himalája só
gluténmentes őrölt fekete bors
1 tk dijoni mustár
kb. 150 ml növényi tejszín

Elkészítés módja:
  1. A zöldségeket magozzuk ki és hámozzuk meg. Közepes nagyságú darabokra vágjuk fel, majd tegyük egy 3 l-es tálba.
  2. Adjuk hozzá a maradék hozzávalókat a fenti sorrendben, és jól keverjük el.
  3. Öntsük a keverék 1/3-át pl. egy turmixgépbe és keverjük addig, amíg sima, egyenletes állagot nem kapunk. Ismételjük meg a maradék keverékkel is, egyszerre mindig csak az 1/3-át tegyük bele.
  4. Végül egy szitán átpasszírozzuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés borsmártással ízesítjük. Hűtve (egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek), de nem jegesen tálaljuk egy 3 l-estől nagyobb tálban.
Tanács:

A gazpachot sokan vízzel, vagy paradicsomlével szokták felhígítani, de szerintem ez csak akkor engedhető meg, ha váratlan vendégek érkeznek, és nincs elég leves a tálban. A hámozott paradicsomkonzerv használata épp ilyen barbár cselekedet lenne a friss helyett, hiszen a gazpachonak a paradicsom nem más, mint maga a lelke.

Jó étvágyat! 🙂