Gyömbéres-citromos aquadella – sült apróhal, ha valami nagyon könnyű és gyors vacsorára vágytok, és semmi kedvetek órákig a konyhában állni, mindenképpen ezt a sült apróhalat készítsétek el salátával. Omega 3 zsírsavat (halolaj) tartalmaz. Az omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében. A kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Szerepük van a zsírok szállításában, és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Továbbá részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében.
Sajnos mi magyarok nagyon kevés tenger gyümölcseit fogyasztunk, úgyhogy én próbálok minél többször enni valamilyen tengeri herkentyűt. Egyébként a gyömbér és a citrom tökéletes párosítás, ha valamilyen halat akarunk készíteni.

Hozzávalók: (2 adag)

400 g aquadella (apróhal)
rizsliszt vagy kukoricaliszt (opcionális)
gluténmentes őrölt gyömbér (opcionális)
1 kk gyömbér (friss, reszelt)
gluténmentes bors ízlés szerint (Lucullus)
himalája só ízlés szerint
1 tk citromhéj
kókuszolaj vagy hidegen sajtolt napraforgó étolaj

Elkészítés módja:
  1. Ha mélyhűtött az apróhal, kiengedjük szobahőmérsékleten.
  2. A liszthez adunk 1 kk őrölt gyömbért, kevés sót, borsot, reszelünk hozzá friss gyömbért és citromhéjat.
  3. Ebben jól átforgatjuk a halakat, kicsit pihentetjük.
  4. Addig a kókuszolajat a serpenyőben felforrósítjuk (éppen ellepje).
  5. Majd pár perc alatt aranybarnára, és ropogósra kisütjük.
Tanács:

Friss salátával tálaljuk, amelyet tetszőleges módon állítunk össze. Meglocsolhatjuk citromlével, olívaolajjal vagy balzsamecettel.

Jó étvágyat! 🙂