Cukkinis-paradicsomos quiche (ejtsd: ‘kis’) „a franciák pizzája”, egy klasszikus francia étel: omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény, amelyet most cukkinis-paradicsomos verzióban készítettem el. A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. Mára már egész Franciaországban és Magyarországon is elterjedt és közkedvelt pite, mivel szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető a család ízlése szerint. Ez most egy vegán értrendbe beilleszthető verzió (sajt nélkül), amely más zöldségekből is elkészíthető (pl. gomba, spenót, brokkoli), de a húsimádók se csüggedjenek, mert használhatunk hozzá szalonnát, sonkát, szalámit, kolbászt, csirkét stb. Nem éppen egy diétás étel a fogyókúrázók számára.

Hozzávalók: (26-28 cm-es piteformához)

Tésztához:
100 g kókuszmargarin
200 g gluténmentes zabpehelyliszt
egy csipet só
2 ek csapvíz
2 ek laktózmentes tejföl vagy tejérzékenyeknek Totu exrta krém

Töltelékhez:
cukkini (opcionális)
paradicsom vagy koktélparadicsom (opcionális)
1 gerezd fokhagyma
100 ml kókusztejszín vagy más növényi tejszín (rizstejszín, mandulatejszín)
2 tojás
ízlés szerint himalája só, gluténmentes bors, szárított zöldfűszerek, szerecsendió
1 púpos ek aprított petrezselyem
Violife növényi sajt vagy parmezán sajt/edámi sajt/camambert sajt vagy bármilyen laktózmentes sajt
kókuszolaj

Elkészítés módja:

Quiche tészta elkészítése:
1. A liszthez egy tálban add hozzá a sót, majd a margarint és a két evőkanál tejfölt. Ezt követően kezdd el gyúrni a tésztát. Ha nem áll össze, adj hozzá még hideg vizet, de vigyázz, hogy a tészta ne legyen túl puha.
2. A tésztából először formálj golyót, majd nyomkodd szét az ujjaiddal a piteformában úgy, hogy kitöltse az egész formát és még egy kis pereme is legyen.
3. Az így előkészített tésztát tedd be a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészíted (35-40 perc). A tojásokat, a tejszínt, a petrezselymet összekeverjük, sózzuk, fűszerezzük, majd ráöntjük a tésztára.
4. A töltelékhez a zöldségeket kókuszolajon megpirítjuk, a fokhagymát összetörjük, szintén sózzuk, fűszerezzük. A tetejére reszelt parmezánt vagy növényi sajtot teszünk.
5. Az egészet sütőbe dobjuk, és 180 C fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva, melegen tálaljuk, de később langyosan, sőt hidegen is finom.

Tanács:

Ha nem akarunk kínlódni az omlós tészta elkészítésével, használhatunk gluténmentes leveles tésztát is (Schaer márka, vagy Mester család boltjaiban kapható tészta).

Jó étvágyat! 🙂