Citromos-rozmaringos, zöldségekkel sült csirke, ha szereted a csirkét, de valami különlegesre vágysz, Neked ajánlom a következő receptet! A citrom és a rozmaring remek ízt ad a húsnak, és ez az étel attól olyan csodás, hogy bárki fogyaszthatja. Nagyon egészséges, illetve gluténmentes és hagyományos fűszerekkel is elkészíthető. Mellesleg, ami a lényeg, hús és sajt nélkül is, így VEGÁN étrendbe szintén beilleszthető. Nem kell megijedni az étel nevétől, nagyon egyszerű, abszolút diétás és egészséges.

Hozzávalók: (egy nagyobb tepsihez)

2 db filézett csirkemell
2-3 evőkanál olívaolaj
2 kicsi vagy 1 nagy gerezd fokhagyma
1 közepes, megmosott citrom héja és leve
1 nagyobb db citrom felszelve
1 nagyobb db lime (vagy pár kisebb) felszelve
koktélparadicsom (opcionális)
1 db kápia paprika
1 kisebb fej brokkoli
friss rozmaringlevélkék
himalája só, gluténmentes őrölt bors, gluténmentes őrölt rozmaring
ízlés szerint mehet bele brokkoli, répa, hagyma, batáta, lila burgonya
Roquefort sajt

Elkészítés módja:

A megmosott csirkemelleket vékony szeletekre vágom. Egy tálban összekeverem az olívaolajat, a citromlevet és a citromhéjat, rozmaringleveleket, apróra vágott fokhagymát, majd beleforgatom a hússzeleteket. Aprítsuk fel a koktélparadicsomot, a paprikát, a citromot és a lime-ot, tépjük rózsáira a brokkolit (a paradicsom ki is hagyható, bármilyen más zöldséggel helyettesíthető, vagy pluszban rakható bele pl. répa, hagyma stb.). Ha burgonyát is akarunk hozzáadni, hámozzuk meg a batátát és a lila burgonyát, vágjuk nagyobb darabokra, majd az egészet rendezgessük el egy tepsiben. Tegyük közé a csirkehúst, és fűszerezzük. Egy kevés olívaolajjal locsoljuk meg az egész tepsi tartalmát. A végén Roquefort sajtot morzsoltam a tepsibe. Tegyük a tepsit 230 C fokos sütőbe és 50-55 perc alatt süssük készre. Díszítsük friss rozmaringlevélkékkel, és felszeletelt citrommal és lime-mal.

Tanács:

A tejérzékenyek és laktózérzékenyek Roquefort sajt helyett Violife növényi sajtot vagy laktózmentes sajtot tegyenek a tetejére. Illetve a vegán életmódot folytatók, ne morzsoljanak sajtot a tetére, vagy csak növényi eredetűt, én a Violife növényi cheddar sajtot javaslom.

Jó étvágyat! 🙂