Az alma és dió tökéletes kombó, ráadásul olyan gyümölcsök, amelyeket szinte bármelyik évszakban megtalálhatunk, könnyen beszerezhetők. A kedvenc epres-lekváros galette-m után, egy újabb recepttel rukkoltam elő, mert igazi galette fan lettem. Az almához és a dióhoz most egy másik tésztát kísérleteztem ki, amely Agavé sziruppal nyakon öntve garantáltan a család, de legalább is a glutén-, tejérzékenyek és cukorbetegek kedvence lesz. Viszont elevenítsük fel, hogy mi is az a galette. A galette, egy „nyitott”, peremes francia pite, egy kör vagy négyzet alakú lepény, készülhet édes és sós töltelékkel is. Az omlós tészta kiváló alapja gyümölcsös és zöldséges töltelékeknek is, de nemcsak a galette-ek töltelékét és az alakját, hanem a méretüket is kedvünkre variálhatjuk. Jópofa egyszemélyes minilepények, nagyobb, családi méretű zöldséges vagy gyümölcsös piték is lehetnek.

Hozzávalók:

Tészta:
120 g barna rizsliszt és még kevés a nyújtáshoz
80 g lenmagliszt
10 g psyllium (útifű maghéj)
60 g eritritol
2 M-es méretű tojás és egy a kenéshez
1 dl víz
80 g kókuszmargarin (vagy laktózmentes vaj)
Bio Agavé szirup (vagy méz)

Töltelék:
3 db alma
1-2 tk Szafi Reform vaníliás ízű eritrit
1/2 citrom reszelt héja
60 g eritritol
1/2 kk. őrölt gluténmentes fahéj (Lucullus)
50 g dió szeletelve
1 tojás sárgája

Elkészítés módja:
  1. A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze. A tojást mossuk meg, üssük fel, majd adjuk a száraz hozzávalókhoz. Folyamatosan keverve adjuk hozzá a vizet és a felolvasztott margarint, majd gyúrjuk egynemű tésztává.
  2. A tésztát gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, 30 percre hűtőbe tesszük.
  3. Közben a diót durvára aprítjuk, a meghámozott és negyedelt almákat a magház eltávolítása után vékony cikkekre vagy kockákra vágjuk.
  4. A hűtőből kivett tésztát lisztezett munkalapon kerek formára nyújtjuk, kb 3 mm vastagságban.
  5. A tésztát sütőpapíron kerek formára nyújtjuk, és egy tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük 160-170 fokra.
  6. A felszeletelt almát a vaníliás eritrittel, a citromhéjjal, az eritrittel és a fahéjjal összeforgatjuk, majd a tészta közepére halmozzuk és eligazgatjuk úgy, hogy nagyjából a szélénél 4-5 cm-re már ne kerüljön a töltelékből.
    Ezt a külső tésztaperemet visszahajtogatjuk, megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk a dióval és 25-30 perc alatt illatosra sütjük, míg enyhén meg nem barnul.
  7. Étkezés előtt, Bio Agavé sziruppal csurgassuk meg.
Tanács:

Fontos, hogy nem szabad túlgyúrni, mert ha a vaj nagyon megolvad, nem lesz jó a tészta. Két perc az egész. Ezzel a tésztával gyorsan kell dolgozni, mert a kéz melegétől meglágyulhat.

Jó étvágyat! 🙂