Áfonyás-Mandulás smoothie, amely lenmagliszttel készült. A lenmag sok Omega-3-zsírsavat és oldhatatlan rostot tartalmaz, amelyek segítenek szabályozni a koleszterinszintet, a vércukorszintet és az emésztést. Megjegyzem, a vízben nem oldódó rostok létfontosságú szerepet játszanak az emésztésben, ugyanis nem erjednek meg, csupán változatlanul áthaladnak az emésztőrendszerünkön. Ezzel helyet foglalnak el gyomorban és a bélcsatornában, így telítettségérzetet okoznak és csökkentik az étvágyat. Így ha nagyon éhesek vagyunk, de nincs időnk ételt készíteni (reggelire és vacsorára is kiváló), vagy sport után vagyunk, de már este nem akarunk étkezni, akkor ez az áfonyás-mandulás-lenmagos smoothie vagy turmix csak arra vár, hogy elkészítsd.

Hozzávalók 2 fő részére:

1 banán
kb. fél csomag bio mandula
30 g gluténmentes zabpehely
1 ek lenmagliszt
200 g áfonya (lehet fagyasztott is)
200 g Joya soya málnás yoghurt (vagy 300 ml Hidegnyalat málnás yoghurt)
120 ml szőlőlé
250 ml növényi tej
ízlés szerint pár csepp citromlé
kevés lenmag vagy chia mag a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés módja:
  1. Hámozzuk meg a banánt és vágjuk 2 cm-es darabokra.
  2. Tegyünk 2 poharat a fagyasztóba, hogy hidegek legyenek.
  3. Késes betétű konyhai robotgépben vagy smoothie készítőben vagy egy nagyobb aprítógépben őröljük nagyon finomra a mandulát, a zabpehellyel és a lenmagliszttel együtt. Adjuk hozzá a banánt, az áfonyát, a joghurtot, a szőlőlevet, a növényi tejet és a pár csepp citromlevet. Keverjük simára.
  4.  Öntsük a poharakba, ha szeretnénk, díszítsük lenmaggal vagy chia maggal, és már fogyaszthatjuk is.
  5. Ha nem tettük be a poharakat fogyasztás előtt a fagyóba, természetesen jégkockával tálaljuk.
Tanács:

Ha valaki korábban nem fogyasztott lenmagot, ajánlatos kis mennyiséggel kezdeni. Mivel rostokban rendkívül gazdag, könnyen hasmenést és görcsöket okozhat.

Egészségetekre! 🙂