Házi falafel Tahini szósszal. A falafel hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt, amelyet forró olajban kell kisütni. Én most házi tahini szószt ajánlok hozzá. A Közel-Keletről ered, de mára az egész világon elterjedt, különösen a vegetáriánus étrendet követő és valamilyen ételallergiában szenvedő emberek között. A világ egyik legnépszerűbb steetfoodja, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják. Sokan úgy gondolják, hogy nagyon nehéz elkészíteni, ezért inkább nem is állnak neki, hanem megveszik a sarki gyros-osnál, pedig az otthoni, házi ízekért semmi sem kárpótol. A tahini szószt sem nagy ördöngösség elkészíteni, ennek a szósznak az ízvilága mindenért kárpótol.

Hozzávalók: (2 főre)

200 g csicseriborsó
1 közepes db vöröshagyma
friss koriander (lehet őrölt is) vagy kapor, petrezselyem ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
1 tk gluténmentes őrölt római kömény (Lucullus)
1/2 teáskanál gluténmentes koriandermag
1 késhegynyi gluténmentes cayenne bors
himalája só ízlés szerint
1/2 csomag gluténmentes sütőpor (Dr. Oetker)
2 ek rizsliszt
ha szükséges, 1-2 ev víz

Tahini szósz: (1 adag)

1 ek tahini
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 ek víz
1 ek citromlé
himalája só, gluténmentes bors ízlés szerint

Elkészítés módja:

Falafel:

  1. A száraz csicseriborsót dupla mennyiségű vízzel felöntjük, és egy éjszakán át ázni hagyjuk.
  2. Az előzőleg beáztatott és leszűrt csicseriborsót egy robotgépbe szórjuk a hagymákkal, friss korianderrel, sütőporral és a száraz fűszerekkel együtt, és pár perc alatt pépessé mixeljük.
  3. Egy keverőtálba rakjuk a masszát, és a lisztet hozzáadagoljuk. A cél az, hogy olyan állagot kapjunk, ami már nem ragad, de még nem is nagyon tömör.
  4. Vizes kézzel golyókat formázunk, és forró olajban kisütjük a falafeleket.

Tahini szósz: (1 adag)

1 ek tahini pasta
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 ek víz
1 ek citromlé
Himalája só. gluténmentes bors (Lucullus) ízlés szerint

Jó étvágyat! 🙂