A burgonya krokett az egyik olyan étel, melyet anyukám nekünk sosem csinált, étteremben ettem először még kislányként és nagyon megszerettem.  Bár elkészítése egyszerű, kicsit időigényes, ezért nem is sokszor csinálom, de ha már unjuk az egyszerű tört krumplit, egy kis plusz időráfordítással ezt a krumplis köretet is könnyen elkészíthetjük.

Hozzávalók:

1 kg burgonya
10 dkg liszt
2 db nagyobb tojás
só, bors ízlés szerint
zsemlemorzsa (~5 dkg)
olaj a kisütéshez

Elkészítés:
  1. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk kis szeletekre és főzzük puhára.
  2. A megfőtt krumplit törjük össze, adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet és a fűszereket, majd jól keverjük össze. Hagyjuk egy öt percet állni. (Ha túl ragadósnak érezzük adjunk ég hozzá egy kis lisztet, de maradjon puha az állaga.)
  3.  Gyúrjuk jól egybe a masszánkat, formáljunk téglalap alakot belőle. Vagdossuk fel keresztbe és hosszában is, hogy kis téglalapokat kapjunk, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában és mehetnek is a forró olajba.
  4. Sütés közben forgassuk meg, hogy mindenhol megpiruljon. Tálaljuk húsok mellé vagy csak egyszerű mártogatóssal.
  5. Jó étvágyat hozzá! 🙂
Tanács:

Ne süssük túl forró olajon, mert hamar megégnek, viszont ha nem elég meleg az olaj, magába szívja a gombóc.
A masszából formálhatunk kis gombócokat is, ez kicsit időigényesebb, de jó időtöltés lehet, ha besegít a család. 🙂